Trends
Inspiratie
Opinie
The future of fish
2017-07-03 11:36:00
Op Food Unplugged was er veel aandacht voor de zee, en de toekomst ziet er hoopvol uit

Het gaat niet goed met onze oceanen. Om ook in de toekomst nog te kunnen genieten van al het moois dat de wereldzee├źn ons te bieden moeten we anders omspringen met de kostbare hulpbronnen die we hebben. Op Food Unplugged waren een aantal mooie initiatieven aanwezig die daar een handje bij kunnen helpen.

 

Net zo lekker

We zijn eigenlijk veel te kieskeurig als het op vis aankomt. Een relatief klein aantal soorten (denk aan: zalm, tonijn, kabeljauw etc.) zijn in zoverre dominant dat alle andere vissen die de zee rijk is gepasseerd worden en ongewenst zijn. Als ze dan toch in de netten terechtkomen worden ze afgedaan als bijvangst, en daar willen maar weinig mensen wat van weten. Zonde eigenlijk, want de onbekende vis is net zo lekker als de grote namen, mits je daar een mooie bereiding aan geeft.

Niet moeilijk

Wat dacht je van spareribs van vis bijvoorbeeld? Die kan je gewoon met graat en al eten, zonder rommel of vieze handen. Of gewoon op de barbecue ermee. Het hoeft echt niet moeilijk te zijn, zolang we met zijn allen maar open staan voor nieuwe soorten en smaken, en stil staan bij de staat van de zee.

Zeegroente

Dat de zee ons veel meer te bieden heeft dan alleen vis bewezen de mannen van Olijck met hun zeewierpasta. Zeegroente, eigenlijk, want de onderwaterwouden hebben minstens net zo veel te bieden als de bovengrondse bossen. Een ongekende variatie aan smaken, een onontdekte wereld die zich nu pas voor ons begint te openbaren. Neem dulse, bijvoorbeeld, dat als je het bakt smaakt naar bacon, maar net zo voedzaam is als kool.

Gezond

Zeewier zit boordevol vitaminen en mineralen, en al het goede van vis. Niet zo gek ook, gezien je door het eten van zeewier eigenlijk een stapje in de voedselketen overslaat. De vissen zelf moeten toch ook hun voedingsstoffen ergens vandaan halen?

Mooie toekomst

Met de toekomst van de vis hoeft het dus helemaal niet zo rampzalig gesteld te zijn als veel mensen denken. Maar dan moeten we wel bereid zijn om af te stappen van onze huidige filosofie, om open te staan voor al het andere dat zich in de zee bevindt, en om bewust om te springen met dit kwetsbare ecosysteem. Dat het de moeite waard is, moge duidelijk zijn.

Foto: Mitchell van Voorbergen

Wil je vaker artikelen van Trendement ontvangen? Laat hieronder je gegevens achter of download de Trendement applicatie voor je smartphone of tablet.


Download Trendement voor iOS Download Trendement voor Android